Новини Maanimo

У чому полягає вигода МВФ від видачі грошової допомоги країнам: думка експерта

«Ці гроші від МВФ називаються допомогою країнам-учасникам Фонду з метою подолання наслідків пандемії коронавірусу. Але у виділенні цієї допомоги немає альтруїзму. На сьогодні між економіками країн багато зв’язків. І тому як би погано до України не ставилися як до держави, але Україна – це величезний ринок, куди приходять імпортні товари. Тут визріває і дорослішає робоча сила, яка потім поїде працювати в розвинені країни. В Україні виробляється сировина, яку перероблять, і вона стане продукцією для країн, які будуть цю продукцію купувати. В Україні зріє врожай, який годує потім півсвіту. Якщо МВФ зараз не допоможе Україні, вона перестане бути ринком, вона перестане бути джерелом створення виїзної робочої сили, тому Україні потрібно допомогти», – зазначив економіст.

Також Пендзин розповів, як в МВФ приймають рішення про видачу грошової допомоги країнам.

«У МВФ є країни-донори, які друкують грошові одиниці, які потім красиво роздають як допомогу. Ці країни-донори, як правило, фінансують з політичних вимог ті позики і ті програми, які потім роздає Фонд. У МВФ своїх грошей немає. У Міжнародного валютного фонду немає ніяких доходів, крім пайових внесків своїх країн-членів. Тому коли МВФ приймає рішення, пов’язане з емісією спеціальних прав запозичень (SDR), перед цим він отримує гарантії від країн-донорів, які готові ці SDR наповнити «живими» грошима», – підсумував економіст.

Нагадаємо, що МВФ затвердив розподіл $650 млрд запозичення, з яких Україна може отримати близько $2,7 млрд. Про це в Faсebook повідомив заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован.