Новини Maanimo

Ціни на «первинку» в Україні зростатимуть на 12% на рік: прогноз

На думку, висловлену президентом Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрієм Пітою, зараз фактично заморожений ринок первинного житла почне відновлюватися після відновлення роботи Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Після цього, вважає експерт, середня вартість первинного житла на Західній території в Україні може збільшитися на 5-10% від довоєнного рівня – цьому сприятиме приплив переселенців з інших регіонів держави, а також дефіцит пропозиції на місцевому ринку.

Якщо говорити про загальний стан ринку України, то Михайло Артюхов висловив думку, що він почне відновлюватись не після відкриття Держреєстру, а лише після закінчення бойових дій.

Протягом перших трьох місяців угоди будуть характеризуватись розбалансуванням між ціною пропозиції та можливостями потенційних покупців – до цього призведе збільшення частки власників нерухомості, що беруть участь безпосередньо в переговорах, а не професійних фахівців.

Вже після того, як учасники ринку прийдуть до балансу між попитом та пропозицією, ціна на житло почне збільшуватись на 1% на місяць, прогнозує Артюхов. При цьому він вважає, що до довоєнного рівня вартість житла навряд чи повернеться за рік.

Нагадаємо, що з початку повномасштабної війни РФ проти України за рахунок продажу військових облігацій до державного бюджету залучили майже $1,5 млрд (45 млрд грн).