Новини Maanimo

Цінам вже нікуди рости: чекаємо на нове подорожчання продуктів харчування

«Що стосується цін, то в супермаркетах вони можуть піти вгору через логістику. Але разом з тим з початку року ціни на м’ясо, молочні продукти, а також овочі і так виросли через подорожчання кормової бази, електроносіїв, підвищення мінімальної заробітної плати. Далі цінами вже нікуди рости, тому що продукти просто не будуть купувати», – сказав він.

Також він зазначив, що в зв’язку з підвищенням цін на паливо у аграріїв виростуть витрати на обробку 1 га землі, що в розпал весняної посівної призведе до перевитрат коштів. Однак, за його словами, ще важко прогнозувати, як це відіб’ється на кінцевій продукції.

У той же час Марчук підкреслив, що у аграріїв є інша проблема, пов’язана з паливом, – необхідність отримувати ліцензії на зберігання палива для власних потреб. Відсутність ліцензії загрожує аграрію штрафом в розмірі 500 тис. гривень, що є, на його думку, несправедливим, оскільки багато аграріїв за весь рік не купують палива на таку суму.

Тому в сукупності такі фактори, як подорожчання палива і додаткове регулювання з боку влади щодо його використання, негативно позначаються на господарській діяльності агровиробників.

Нагадаємо, що експерти групи ICU прогнозують подальше прискорення інфляції в Україні на тлі зростання цін на продукти харчування і енергоносії, про що йдеться у фінансовому тижневику компанії.