Новини Maanimo

Топменеджери погіршили оцінку інвестклімату в Україні – ЄБА

Трейдер указывает на график на фондовой бирже в Нью-Йорке 2 июля 2014 года. Американский фондовый рынок на этой неделе ждет квартальные отчеты компаний, чтобы узнать, оправданы ли рекордные показатели основных индексов. REUTERS/Lucas Jackson

Українські топменеджери погіршили оцінку інвестклімату в країні, про що свідчать дані опитування, проведеного ЄБА у співпраці з юрфірмою «Василь Кісіль та Партнери».

Згідно з результатами дослідження, опублікованими на сайті Європейської Бізнес-асоціації, Індекс інвестиційної привабливості України у другому півріччі 2021-го знизився з 2,84 до 2,73 бала з 5 можливих.

Так, 58% СЕО вважають поточний інвестклімат в Україні несприятливим, 35% респондентів оцінюють ситуацію нейтрально, тоді як позитивну оцінку нинішній ситуації дали лише 7% учасників опитування (у першому півріччі показник становив 13%).

Водночас, 55% опитаних вважають, що у січні-червні 2022-го інвестиційний клімат в Україні залишиться незмінним, 32% респондентів ставлять на подальше погіршення ситуації (проти 17% за результатами попереднього опитування), а 13% учасників дослідження прогнозують покращення ситуації у наступному півріччі (відсоток оптимістів за півроку скоротився майже вдвічі).

Серед ключових факторів, що стримують розвиток бізнес-клімату в країні, керівники компаній вказують на слабку судову систему (87% респондентів), високий рівень корупції (85% опитаних СЕО) та тіньову економіку (76% учасників дослідження). Плюс 50% директорів, опитаних експертами ЄБА, «вбивцею» бізнес-клімату вважають низький темп вакцинації населення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що, за словами Данила Гетьманцева, сума, яку недоотримує державний бюджет від митниці протягом року, становить близько 50 млрд гривень.