Новини Maanimo

Світові ціни на продовольство в червні знизилися вперше за рік: дані ООН

За підрахунками організації, середнє значення індексу продовольчих цін в червні склало 124,6 пункту, що на 2,5% нижче в порівнянні з травневим показником, проте на 33,9% вище, ніж у 2020 році. Падіння пояснюється зниженням цін на рослинні олії, зернові і, в меншій мірі, на молочну продукцію, яке перекрило зростання котирувань м’яса і цукру.

Індекс цін на зернові знизився на 2,6% в порівнянні з його травневим рівнем, на кукурудзу – на 5%. Міжнародні ціни на пшеницю в червні зменшилися всього на 0,8%. Цьому сприяв сприятливий загальносвітовий прогноз, а також поліпшення видів на урожай в багатьох ключових країнах-виробниках.

Індекс цін на рослинні олії знизився на 9,8%, досягнувши найнижчого за останні чотири місяці рівня.

Індекс цін на молочну продукцію зменшився на 1%. Найбільше зниження продемонстрували ціни на вершкове масло, що пояснюється різким скороченням світового імпортного попиту і незначним збільшенням запасів, особливо в Європі.

Індекс цін на м’ясо в червні виріс на 2,1%, і ця тенденція зберігається дев’ятий місяць поспіль.

Нагадаємо, що згідно зі звітом Держстату про доходи та витрати українців в I кварталі 2021 року громадяни витрачають більше, ніж заробляють. Такі дані наводить Служба статистики УНІАН.