Новини Maanimo

Світова торгівля активно відновлюється, «витягуючи» економіки з кризи – експерти

За даними аналітиків IFW, незважаючи на те, що на сьогоднішній день міжнародна торгівля все ще не досягла докризових рівнів, показники активно відновлюються: вже в червні було нівельовано майже 50% рекордних втрат з початку року.

У той же час, в 2008-2009 роках, згідно з даними дослідження, відновлення обсягів торгівлі до докризових рівнів тривало 13 місяців. І якщо тоді світовий спад став наслідком банківської кризи, що спровокувала дефіцит фінансів, то сьогодні уряди країн оперативно підтримали сектор і зробили все можливе для забезпечення фінансування торгових операцій.

При цьому, додають німецькі фахівці, перешкоди для подальшого відновлення в умовах нинішньої кризи залишаються значними.

Варто також зазначити, що, згідно зі спостереженнями британської аналітичної компанії IHS Markit, в серпні зростання нових експортних замовлень простежувалося в 14 з 38 економік, тоді як ще в червні показники збільшувалися лише в чотирьох.

Експерти також звертають увагу на те, що сьогодні економіки країн, в яких поліпшується ситуація з торгівлею, відновлюються швидше, ніж держави, що спираються переважно на сферу послуг.

За підрахунками фахівців, єдиною великою економікою, якій вдасться вирости в 2020 році, може стати КНР. ВВП Південної Кореї за підсумками року, згідно з прогнозами, впаде на 1,5%, а показники Німеччини просядуть на 5,3%. У той же час, країни, які спираються на послуги, понесуть більш суттєві втрати: аналітики очікують падіння ВВП Італії на 9,3%, а Іспанії – на 10,7%.

Нагадаємо, згідно з даними Держстату, фізичний обсяг обороту роздрібної торгівлі в Україні в серпні 2020 року зріс на 8,7% в порівнянні з серпнем минулого року. У порівнянні з липнем поточного року зафіксовано зростання на 2,2%.