Новини Maanimo

Рівень бідності в Україні перевищив 50% – соціолог

За словами Елли Лібанової, яка очолює Інститут демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ, кожен другий громадянин України сьогодні опинився за межею бідності.

Так, зазначає соціолог, згідно з останніми даними Держстату, за підсумками першого півріччя 2020-го рівень бідності в країні сягнув 51%.

Елла Лібанова звертає увагу на те, що показник рівня бідності, який розраховується Інститутом, базується на «розрахунковому прожитковому мінімумі», який в середині минулого року дорівнював 3845 грн. При цьому мінімум, яким оперують в Мінсоцполітики, становить 2027 гривень.

За словами експерта, за межею бідності опинилися як українці, які працюють неповний робочий день або тиждень, так і ті, чия зарплата близька до мінімальної.

Також дана категорія включає високий відсоток громадян, які не мають вищої освіти. Як зазначає Лібанова, в лавах українців, які закінчили ВНЗ, рівень бідності складає 11%, тоді як серед тех, хто отримав середню освіту, – 29%.

В умовах бідності сьогодні живуть і багато багатодітних родин. Мало того, додає соціолог, у важкому фінансовому становищі опиняються українські батьки вже при народженні другої дитини.

«Двоє батьків, які працюють не можуть повністю забезпечити двох дітей – навіть за низькими українськими стандартами», – говорить експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що, за словами економіста Віктора Скаршевський, рівень бідності в Україні зріс до показників 2015 року.