Новини Maanimo

Плюс 54 млрд: у Мінфіні пояснили, як вдалося перевиконати дохідну частину бюджету-2020

У 2020 році план за доходами держбюджету було перевиконано на 54 млрд гривень, повідомляють в Міністерстві фінансів. За даними фахівців відомства, вийти за рамки очікувань вдалося незважаючи на цілу низку негативних факторів, спровокованих пандемією COVID-19.

Так, зазначають в Мінфіні, перевиконання плану за доходами держбюджету-2020 стало можливим, перш за все, завдяки більш ефективному, ніж в попередні роки, адмініструванню податків і зборів.

За даними міністерства, перевиконання найбільшою мірою було забезпечено внутрішніми ПДВ (+40,2 млрд гривень), наднадходженнями акцизного податку (+6 млрд гривень) та ПДФО (+6 млрд гривень).

Також досягненню такого вражаючого результату сприяли такі фактори, як зростання середньої зарплати в Україні, ліквідація схем ухилення від сплати податків і вдосконалення системи моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризиків.

У той же час, додають в Мінфіні, в 2020-му було забезпечено своєчасне відшкодування ПДВ: залишок невідшкодованих сум податку минулого року скоротився до 18,3 млрд гривень (- 9,1 млрд гривень). Всього ж, як повідомляється, було відшкодовано 143,1 млрд гривень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що дефіцит державного бюджету України в січні 2021 року склав 5,7 млрд гривень, в тому числі дефіцит загального фонду – 10,5 млрд гривень при запланованих 26,6 млрд грн.