Новини Maanimo

Підсумки дня на Maanimo: борги банків, економічний паспорт і приватизація

Цифра дня: 3,6 млрд грн

Отримав НБУ в 2019 році на погашення боргів банків

Прорив дня: В Раду внесли законопроект про економічний паспорт

На офіційному сайті Верховної Ради з’явилася інформація про те, що був зареєстрований проект закону про економічні паспорти для українців, а також про створення «Фонду майбутнього».

Економічні паспорти в Раді планують ввести для дітей, що народилися після 1 січня 2021 року і проживають на території України протягом 18 років.

Українці отримають право накопичувати на рахунках свою частку від реалізації державою природних благ (надра, землі і т.д.).

Коли вони досягнуть повноліття, то зможуть використовувати ці накопичення як стартовий капітал.

Щоб забезпечити реалізацію ідеї, має бути створений «Фонд майбутнього», на рахунках якого будуть акумулюватися кошти. В фонд слід перераховувати 1% від суми продажу корисних копалин, видобутих в Україні.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №2589, згідно з яким з держбюджету виділять 2 млрд грн на програму «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва».

Провал дня: 20 заводів “Укрспирту” не здатні виробляти спирт

З 35 заводів, які входять до складу концерну “Укрспирт” та відправлені на приватизацію, 20 підприємств не можуть виробляти спирт з технічних причин.

Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький, передає пресслужба міністерства.

“Наразі керівники звітували про підготовку документації, необхідної для передачі від органу управління до Фонду держмайна. Наступний крок: підготувати нову редакцію статутів і завершити інвентаризацію”, – розповів Висоцький.

Під час наради 20 підприємств відзвітували про проведення інвентаризації, інші 15 потребують додаткових заходів для завершення цього процесу.

За підсумками наради визначено, що з 35 підприємств концерну “Укрспирт” 3 здійснюють виробництво харчового спирту, 1 виробляє лікеро-горілчану продукцію, ще 4 заводи виготовляють спиртову продукцію технічного призначення.

Крім того, встановлено, що 7 заводів можуть відновити виробництво протягом місяця. Крім того, 4 підприємства знаходяться в незадовільному технічному стані і не здатні здійснювати виробничу діяльність, інші 16 вимагають істотної модернізації.

Цитата дня:

«До Нового року ми підготували фундамент для запуску “малої приватизації”, а вже в цьому місяці ми оголосили 87 прозорих аукціонів. Доручив голові Фонду держмайна Дмитру Сенниченко в 2020 році провести прозору приватизацію понад 300 об’єктів, які в плані на цей рік», – сказав прем’єр-міністр України Олексій Гончарук про плани на приватизацію в 2020 році.