Новини Maanimo

Підсумки дня на Maanimo: співпраця з МВФ, золотовалютні резерви та паніка на фондових ринках

Цифра дня: $26,62 млрд

На стільки зросли золотовалютні резерви

Прорив дня: Україна продовжить співпрацювати з МВФ

Новий прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд продовжить здійснювати конструктивну співпрацю з Міжнародним валютним фондом та іншими кредиторами, а також проводитиме реформи і підтримуватиме зважену фіскальну політику.

«Досягнення довгострокового добробуту громадян України та стале економічне зростання – це наша спільна мета», – повідомив Шмигаль на Урядовому порталі.

За словами прем’єра, Кабінет міністрів готовий до нових викликів. Планується активне просування в напрямку інтеграції з Євросоюзом.

Відзначимо, що 5 березня оновлений склад уряду провів перше установче засідання, яке було присвячене підготовчим і технічним кадровим питанням.

На засіданні обговорювалися методи боротьби з коронавірусом. Міністри працюють над посиленням оперативного штабу, який має вирішувати відповідні завдання.

Провал дня: Паніка на фондових ринках не вщухає

Як з’ясували аналітики Bank of America, після того, як Федеральна резервна система США знизила ключову ставку, на фондових ринках продовжилося падіння індексів. За останні 9 днів інвестори втратили вже 9 трлн доларів.

Індекси падають не тільки в Азії, але і в США, Європі та Австралії.

Основний японський індекс Nikkei 225 6 березня впав на 2,7%, індекси Південної Кореї обвалилися на 2,2%, індекс Гонконгської біржі – на 2,3%, а китайський індекс SHCOMP – на 1,2%.

Європейські фондові індекси впали в середньому на 3-4%, оскільки в Європі все більше поширюється коронавірус.

Американський індекс Dow Jones впав на 2,2%, а індекс S & P 500 став менше на 2%.

Відзначимо, що в останній тиждень лютого ринки в усьому світі втратили як мінімум 5 трлн доларів, що дорівнює ВВП Японії в 2018 році. Також ця сума перевищує ВВП України більш ніж в 40 разів

Цитата дня:

«За два місяці поточного року видатки загального фонду державного бюджету не проведено більш, ніж на 22 млрд грн. І значна частина з цієї суми – кошти на виплату пільг, субсидій та соціальні виплати», – розповів глава Рахункової палати Валерій Пацкан про витрати держбюджету за 2 місяці 2020 року.