Новини Maanimo

Все ще 25%: НБУ не став підвищувати облікову ставку

За даними  Нацбанку, темпи зростання цін очікувано прискорювалися: в липні – до 22,2% у річному вимірі, а в серпні, за попередніми оцінками, – майже до 23%. Така динаміка є трохи нижчою за липневий прогноз НБУ, проте інфляційний тиск залишається значним.

В НБУ зазначили, що ефект війни, зокрема руйнування виробництв і логістики, суттєво впливають на ціни майже усього споживчого набору товарів і послуг.

«Національний банк контролює ситуацію — інфляційні процеси залишатимуться керованими. Важливою передумовою цього є забезпечення курсової стабільності», – йдеться в повідомленні.

Наголошується, що коригування офіційного курсу разом з іншими заходами НБУ сприяли зменшенню дисбалансів на валютному ринку, що підтверджує зниження обсягу інтервенцій НБУ з продажу валюти останніми місяцями.

Разом з великими обсягами міжнародної фіндопомоги це забезпечило збільшення рівня ЗВР у серпні до $25,4 млрд. Обсяг міжнародних резервів є достатнім для фіксації обмінного курсу на поточному рівні.

Гальмуванню інфляційних процесів, запевняють в НБУ, надалі сприятиме зростання дохідності депозитів та ОВДП у національній валюті. Підвищення привабливості гривневих заощаджень дозволить знизити попит на валюту й товари довготривалого використання.

Регулятор також зазначає, що наразі опрацьовуються додаткові заходи для посилення монетарної трансмісії та мінімізації негативного впливу від емісійного фінансування бюджету на інфляцію та валютний ринок. Нацбанк готовий за потреби підвищити ключову ставку понад поточний рівень і застосовуватиме додаткові заходи для захисту міжнародних резервів і збереження керованості інфляційних процесів.