Новини Maanimo

Нацбанк розпочинає щорічну оцінку стійкості 22 банків

Нацбанк затвердив технічне завдання для проведення щорічної оцінки стійкості у 2022 році та визначив перелік банків, які проходитимуть стрес-тестування, що становить її.

Оцінка стійкості проводитиметься станом на 1 січня 2022 року. Вона передбачає оцінку якості активів (asset quality review – AQR) для 71 фінансової установи, що має банківську ліцензію.

Традиційно для стрес-тестування було обрано 30 найбільших банків, відібраних за критеріями: розмір активів, зважених із ризиком, обсяг залучених депозитів від домогосподарств та чистих кредитів, наданих домогосподарствам (з вагою 40%, 50% та 10% відповідно).

Проте прийнято рішення, що цього року Національний банк не стрес-тестуватиме банки, які двічі поспіль продемонстрували свою стійкість до несприятливих подій.

Банки, що проходитимуть стрес-тестування у 2022 році: Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Альфа-банк, Ощадбанк, Кредобанк, Правекс-банк, банк “Форвард”, банк “Південний”, ТАСкомбанк, Універсал Банк, “Кредит Дніпро”, “Схід”, Мегабанк, А-Банк, МТБ Банк, КІБ, БІС банк, “Альянс”, “Львів”, “Глобус”, Акордбанк.

Нагадаємо, що НБУ протягом тижня 17-21 січня поточного року продав на міжбанківському валютному ринку 321 млн доларів і купив 20 млн доларів.