Новини Maanimo

Електроенергія в Україні подорожчала до рекордного максимуму

Електроенергія в Україні подорожчала більш ніж на 20% у відповідь на рішення НКРЕКУ про підвищення максимальної граничної вартості продажу електричної енергії, пише УНІАН, посилаючись на дані ДП «Оператор ринку».

На 2 серпня середня вартість електроенергії на ринку «на добу вперед» піднялася до 2578,5 гривні за МВт-год, тоді як минулого місяця показник залишався на рівні 1 736 гривень за МВт-год.

У підсумку ціна на електроенергію на ринку «на добу вперед» в торговельній зоні «Об’єднана енергосистема України» досягла нового піку, піднявшись одразу на 21,6%.

ДП «Оператор ринку» також повідомляє про зростання середньої ціни на електроенергію в торговій зоні «Бурштинський острів» до 1719,5 гривні за МВт-год: тут подорожчання склало 3,5%.

30 липня Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, оголосила про підвищення максимальних граничних цін продажу електричної енергії для нічної зони з 1243,71 до 2000 грн за МВт-год, а для денної – з 2655,99 до 4000 грн за МВт- ч.

Варто зазначити, що на 4 липня ціна електроенергії на ринку «на добу вперед» впала до 426,06 грн / МВт-год – до історичного мінімуму в 2021 році, знизившись на 35,9% по відношенню до попереднього дня і практично в 3, 5 рази опустившись відносно ціни, що склалася на 1 липня.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що, за даними НБУ, в III кварталі поточного року на українців чекає подорожчання електроенергії з диференційованими тарифами в залежності від обсягів споживання. Підвищення вартості електроенергії додасть до індексу споживчих цін (ІСЦ) 0,3 в.п.