Новини Maanimo

До кінця серпня тарифи на тепло стануть ринковими

«Ми забезпечимо, щоб до кінця серпня 2020 року всі тарифи на опалення, що формуються як НКРЕКП, так і місцевими органами влади, були переглянуті і офіційно затверджені таким чином, щоб повністю відповідати рівню цін на газ і інших витрат, включаючи капітальні вкладення», – йдеться в документі, який Фонд оприлюднив у четвер.

Уряд зазначав, що вже скасував постанову №560 від 26 червня 2019 року, що визначало граничні ціни на опалення для населення. Найближчим часом уряд скасує постанову №1082 від 24 грудня 2019 року про визначення плати за теплову енергію та послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Згідно з меморандумом, починаючи з опалювального сезону 2020-2021, тарифи будуть переглядатися не рідше одного разу на рік, до початку нового опалювального сезону. Це потрібно, щоб відображати в тарифах зміни у вартості газу і супутніх витрат.

До кінця червня поточного року Україна зобов’язується прийняти рішення, згідно з яким всі нові договори на комунальні послуги, включаючи переглянуті тарифи на опалення, мають бути укладені не пізніше за 1 жовтня, йдеться в меморандумі.

Уряд має намір провести консультації зі Світовим банком і розробити відповідні механізми, що дозволяють компаніям централізованого теплопостачання знизити ризик майбутніх заборгованостей у зв’язку з можливою волатильністю оптових цін на газ.

Нагадаємо, НКРЕКП спростила правила переходу до іншого постачальника газу. З 1 липня українці зможуть вільно вибирати постачальника, враховуючи сервіс, умови оплати і обслуговування.