Новини Maanimo

Бізнес погіршив економічні очікування в квітні: дані НБУ

У квітні поточного року він становив 46,9 проти 51,4 в березні і знову опустився нижче рівноважного значення (50 пунктів).

«У березні підприємства більшості секторів песимістично оцінили результати своєї діяльності: секторальні індекси підприємств промисловості, торгівлі та сфери послуг опустилися нижче нейтрального рівня. У той же час будівельні компанії вперше після вересня 2019 року продемонстрували оптимістичні настрої», – йдеться в повідомленні.

Підприємства промисловості після двох місяців оптимізму знову погіршили оцінки ділової активності: в квітні секторний індекс знизився до 48,9 з 52,3 у березні.

Зокрема, підприємства промисловості очікують значне зростання цін на сировину, матеріали і власну продукцію; одночасно зберігають позитивні оцінки за обсягами нових замовлень і обсягами виробництва продукції. Обсяги нових експортних замовлень залишатимуться на поточному рівні.

Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на свою продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини та товарів постачальників і поки не очікують збільшення чисельності працівників.

Нагадаємо, що минулого року інтернет-продажі склали п’яту частину світового роздрібного товарообігу: бум електронної комерції в кризовому 2020-му був викликаний карантинними обмеженнями і найбільше зачепив Південну Корею, зазначають експерти Організації Об’єднаних Націй.