Новини Maanimo

Bank of America прогнозує падіння ВВП України на 5,6%

«Зміни, що стосуються EEMEA, драматичні через більш низький зовнішній попит, а також у зв’язку з поширенням нового коронавіруса в самому регіоні», – йдеться в огляді.

Найбільш глибока рецесія очікується в країнах Східної Європи: Україна – мінус 5,6%, Польща – мінус 4,5%, Чехія – мінус 6,7%, Угорщина – мінус 4% і Румунія – мінус 7%.

При цьому Туреччина опиниться в більш вигідному становищі, ніж інші країни регіону, так як після валютної кризи її потенціал зростання був вище, ніж у інших. Однак турецький ВВП все ж впаде, а не виросте. Падіння складе 2,3% проти зростання на 2,5%, який очікувався до епідемії.

ВВП Єгипту і Саудівської Аравії будуть рости, на 2,5% і на 2,4% відповідно.

При сприятливому перебігу обставин у 2021 році справи можуть піти на лад.

«У наступному році може відбутися різкий відскок, але за умови, що поширення коронавіруса буде взято під контроль до літа цього року і ми зможемо уникнути сильної фінансової кризи понад те, що вже прогнозується. Таким чином, на жаль, ризик зниження наших нових прогнозів, як і раніше, існує: потрібно стежити за стабільністю банківських систем, які все ще добре тримаються завдяки великим резервам; крім того, ми повинні спостерігати за політичною стабільністю, яка піддається потужному тиску у багатьох країнах», – пишуть експерти BofA.

Нагадаємо, в кінці березня міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило прогноз зростання глобального ВВП в 2020 році, вважаючи, що економічне зростання може погіршитися майже вдвічі, але все-таки не піде в негативну площину. Але на сьогодні прогноз переглянули ще раз, і тепер Fitch припускає, що за підсумками року світовий ВВП впаде на 1,9%.