Новини Maanimo

Податківці «вивісили» план перевірок на 2022 рік: що робити ФОПам та юрособам

У 2022 році ДПС вивчить роботу ризикових компаній, зареєстрованих в Україні: у план-графік перевірок податківців потрапили тисячі фізосіб-підприємців та юридичних осіб, повідомляє UBR.ua.

До переліку ризикових компаній, перевірку яких запланувала податкова на 2022-й, увійшли ФОП І-ІІІ груп, а також юрособи, які мають критерії ризику щодо ведення господарської діяльності. За даними ДПС, понад 2000 суб’єктів мають від трьох ризиків несплати податків (49% від загальної кількості).

Серед ризиків податківці вказують рівень сплати податку нижчий, ніж передбачає галузь, більш ніж дворазове переважання дебіторської заборгованості над кредиторською, відносини з контрагентами-банкрутами або такими, що перебувають у розшуку, наявність даних про непідтвердження реального вчинення угоди з придбання тощо.

Перші перевірки Державна податкова служба проведе вже у січні.

При цьому фахівці компанії KPMG пояснюють платникам податків, як підготуватися до перевірок. Так, зазначають експерти, виявивши себе в даному списку, ФОП чи юрособа має з’ясувати, на яких підставах її було включено до переліку, та розпочати підготовку до аудиту заздалегідь. Якщо суб’єкт не згоден із правомірністю включення до списку, він може вимагати виключення із плану ДПС через суд.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українських підприємців, чий бізнес зосереджений у сільській місцевості, звільнили від використання реєстраторів розрахункових операцій.