Новини Maanimo

Бізнес піде у тінь у разі підвищення «пенсійних» податків, – експерт

«Навіть задля такої доброї мети бізнес не буде, та й просто не зможе сплачувати непомірні податки. Нову систему не можна утримувати шляхом додаткового оподаткування. Її фінансування має йти від відрахувань із уже існуючих податків», – розповіла Бедричук.

Якщо ж запровадження нової системи держава захоче звалити на плечі бізнесу, працюючі українці офіційно отримуватимуть мінімальну зарплату, вважає експерт.

«Цілком логічно, що бізнес протестуватиме, якщо податковий тягар зросте», – додає вона.

Щоб цього не сталося, податки, навпаки, слід зменшити.

«У нас були консультації з більш ніж сотнею профільних асоціацій. Кожна висловилася за зменшення податкового навантаженняТакий крок дозволив би досягти легалізації тіньової заробітної плати», – констатує член наглядової ради УРБ.

Нагадаємо, у початковому варіанті реформи пропонувалося, що кожному працюючому українцю доведеться робити відрахування зі своєї зарплати. Документ передбачає обов’язковий мінімум відрахувань – 1%, що робить сам працівник. Ще 2% обов’язково повинен платити роботодавець. Тобто разом вийде 3%. При цьому максимальний розмір сумарних відрахувань становить 9%.

Але потім у процесі обговорення Кабмін зайняв тверду позицію: реформа не повинна спричинити збільшення податків для громадян та роботодавців. В результаті з’явилася інша пропозиція: “відкушувати” по 2% від єдиного соціального внеску (ЄСВ) та ще 2% від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який щомісяця сплачується з доходів громадян. І ці гроші перенаправлятимуть до спеціального фонду. Але й ця модель викликала критику, насамперед, від Мінфіну.