Новини Maanimo

В курсі Maanimo: аналіз та прогноз курсу валют 13 – 27 грудня

Оксана Чепіжко, фінансовий експерт, виконавчий директор «Асоціації захисту банків», співзасновник громадської організації «Re:Старт»:

До кінця року в Україні очікувати на різку девальвацію чи ревальвацію не варто. Гривня рухатиметься у дуже вузькому коридорі і має шанси як на подорожчання, так і на зниження вартості (на 10-15 копійок). Серед позитивних факторів, що сприяють стабілізації на ринку, можна назвати настрої іноземців. Вони наростили свої портфелі у боргових цінних паперах України на 1,4 млрд грн. А чим більше облігацій вони купують, то більше валюти їм доводиться витрачати на покупку гривні.

Сьогодні, у понеділок, 20 грудня, Національний банк України встановив офіційний курс долара США на рівні 27,25 гривні, що на 6 копійок більше, ніж у попередній банківський день. В силу всього вищесказаного, можна припустити, що найближчого тижня долар на міжбанку торгуватиметься близько 27,4 грн, а готівковий долар у банках торгуватиметься в розрізі 27,3-27,5 грн.

Руслан Королик, начальник управління казначейства Forward Bank:

Минулий тиждень на МВРУ ознаменувався високою курсовою волатильністю.

Значною мірою це зумовлено активним попитом з боку імпортерів та нерезидентів. Стабілізуючими факторами, що утримували гривню від ще більшої девальвації, стали продажі валюти на ринку від експортерів, аграріїв та Національного Банку.

Курс грн/$ визначатиметься новорічними святами, що наближаються, а саме тим, що компанії виплачуватимуть співробітникам зарплати і, відповідно, зможуть наситити ринок іноземною валютою.

З іншого боку, варто зазначити, що бюджетні підрядники та експортери, які отримуватимуть виплати з ПДВ і, відповідно, купуватимуть валюту, тим самим хеджуючи ризик девальвації національної валюти. Також до них додадуться нерезиденти та енергоімпортери, які активізуватимуться через необхідність завезення додаткових обсягів газу та вугілля.

Усі вищевикладені фактори дають підстави вважати, що курс цього тижня прагнутиме позначки 27,50 грн/$.

Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі:

Протягом минулого тижня курс долара до гривні помітно зріс на всіх сегментах валютного ринку на 0,8–1,3%.

Так, з минулого понеділка офіційний курс долара США, що встановлюється НБУ, зріс із 27,02 до 27,25 грн (+0,8%). Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії «УкрДілінг», за цей час зросли з 26,94/26,96 до 27,29/27,31 грн (+1,3%). Середні курси купівлі/продажу готівкового долара у банках за тиждень зросли з 26,82/27,05 до 27,13/27,33 (+1,2%/+1,1%). При цьому спред між середнім продажем і середньою покупкою скоротився з 0,8% до 0,7% за рахунок швидшого зростання курсу покупки порівняно з продажем.

Інтервенції Нацбанку з продажу валюти на міжбанківському ринку минулого тижня склали $132,5 млн, з купівлі – $10 млн, таким чином, чистий продаж склав $122,5 млн. Загалом з початку року НБУ купив на міжбанку $3675,7 млн ​​і продав $1271 ,7 млн. Чиста купівля валюти становила цей час $2404 млн.

На цьому тижні ми очікуємо зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 27,5 грн., а готівковий долар у банках торгуватиметься близько 27,4/27,6 грн.

Євгенія Охтирко, аналітик Concorde Capital:

Минулого тижня на ринку знову посилилася невизначеність, яка завадила курсу закріпитися на рівнях нижче 27,0 грн/дол. США, досягнутих тижнем раніше. Ймовірно, на настрої вплинув ультиматум, який Росія пред’явила Заходу. З метою згладити ажіотажний попит на валюту Нацбанк відновив продаж валюти на міжбанку. Нетто-продаж валюти за тиждень склав 122,5 млн дол. США проти купівлі обсягом 54 млн дол. США тижнем раніше.

Швидше за все, підвищена невизначеність на ринку збережеться і цього тижня. Очікуваний діапазон курсу – 27,0-27,3 грн/дол. США.