Новини Maanimo

Уряд розробляє механізм страхування інвестицій в умовах війни

За його словами, надходження інвестицій в Україну зменшилося досить радикально, якщо брати аналогічний період минулого року. Напевно, зараз Україна змогла залучити трохи більше 1%. Якщо раніше було близько $2 млрд, то зараз лише $20 млн.

Заступник міністра запевнив, що влада працює над залученням інвестицій навіть в умовах війни. Так, наразі розробляють спеціальні механізми страхування. Наприклад, багатостороннє агентство з інвестиційних гарантій (MIGA) має програми страхування інвестицій в умовах терористичних загроз, а не військових дій. Але український уряд активно співпрацює з цією організацією, аби покриття MIGA з’явилося і було доступним для міжнародних інвесторів, щоб вони могли інвестувати вже навіть зараз.

Олександр Грибан пояснив, що інвестор має купити страховку, яка коштуватиме певний відсоток від обсягу інвестицій. але у разі форс-мажорних обставин вона забезпечить компенсацію втрат.

Він також додав, що уряд працює над покращенням умов ведення бізнесу в Україні, у тому числі залучення інвестицій. Мова йде про дерегуляцію та програми для великих інвесторів.