Новини Maanimo

Український бізнес зайняв чверть ринку іноземних компаній у Польщі

Наразі у сусідній країні налічується 24,1 тис. українських компаній, або 25% від усіх компаній із іноземним капіталом. Так, із січня до вересня 45% від зареєстрованих компаній були суб’єктами господарювання з українським капіталом. Загалом серед усього зареєстрованого бізнесу у Польщі українські компанії зайняли частку в 7%.

Дані показують, що 2022 рік може стати рекордним за кількістю зареєстрованих компаній з українським капіталом (статистики за рік поки що немає).

У більшості українців відкривають торгові компанії (22%), будівельні (19%), а також транспортно-складські (14%).

Водночас громадяни України віддають перевагу індивідуальному підприємництву. За підсумками січня-вересня створено 10 207 ФОП. Сплеск реєстрацій зафіксований у квітні, коли їхня кількість збільшилася майже втричі. А у третьому кварталі число зросло у 12 разів у порівнянні з лютим.

«У секторах переважали будівництво (24%), інформація та зв’язок (16%) та послуги (14%). Також варто зазначити, що власники 41% українського бізнесу з однією людиною – це жінки», – наголосила аналітик групи економічного прогнозування ПЕІ Ганна Шиманська.

Більшість (66%) власників компаній та підприємців планують продовжувати діяльність у Польщі незалежно від ситуації в Україні. Лише 4% мають намір повернутися додому, щойно дозволить ситуація.

«Закінчення війни навряд чи означатиме масове закриття чи перенесення бізнесу в Україну. Хоча 40% українських компаній бар’єром вважають відсутність досвіду ведення бізнесу в Польщі, більшість опитаних мають намір продовжувати свою діяльність та розвивати співпрацю з польськими партнерами», – вважає керівник групи економічного прогнозування Катажина Дембковська.