Новини Maanimo

Безробітні отримають до 90 тисяч грн на створення бізнесу

Виплата одноразова. Держава не буде вимагати повернення цих грошей.

У бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування у 2020 році на цю програму підтримки безробітних було закладено 386 млн грн. У 2019 відповідна сума була в 4,7 раз менше і становила 82,2 млн грн.

Взяти участь у програмі можуть люди старше 18 років, які зареєстровані в службі зайнятості, за умови, що вони не уклали новий трудовий договір протягом місяця після реєстрації і за участю кар’єрного радника склали план дій для запуску бізнесу.

Безробітний не зможе отримати підтримку, якщо протягом останніх 24 місяців перед реєстрацією здійснював підприємницьку діяльність, але не був оформлений як фізособа-підприємець.

Крім того, не візьмуть участі в програмі ті особи, які вже отримували гроші від держави, щоб заснувати свою справу, але не займалися бізнесом або протягом двох років після реєстрації припинили вести діяльність.

Відзначимо, що в 2019 році служба зайнятості допомогла відкрити власну справу 2,4 тисячам осіб, а в 2020 році служба планує допомогти 8,5 тисячам безробітних. Кількість людей, які потенційно можуть отримати фіндопомогу, збільшилася в 3,6 раз.

Найчастіше новий бізнес безробітних відноситься до сфери торгівлі, до науково-технічної діяльності, до переробної промисловості або до сільського господарства. Також люди беруть гроші у держави, щоб почати ремонтувати побутову техніку.

Міністерство розвитку економіки поставило мету поліпшити стан ринку праці в Україні. Для того, щоб здійснювати регулярний моніторинг ситуації на ринку праці, дізнаватися про динаміку рівня зайнятості і темпів зростання зарплати, Мінекономіки буде щоквартально складати «Огляд ринку праці».